Εκπληρώνει ο ΟΗΕ την αποστολή για την οποία ιδρύθηκε;
Ο Φοιτητικός Όμιλος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (IREA) σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργάνωσαν την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 μια ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση με τίτλο «Τα Ηνωμένα Έθνη ως Μέσον Αποτροπής Συγκρούσεων και Διαμεσολαβητής: Επιτυχία ή Αποτυχία;»
Ήταν μια πρωτοβουλία φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που, συνεπικουρούμενοι από καθηγητές τους, δημιούργησαν δύο ομάδες οι οποίες ανέλυσαν τα επιτεύγματα και τις ελλείψεις του Διεθνούς Οργανισμού.
«Ο ΟΗΕ έχει ρόλο να διαδραματίσει αλλά χρειάζονται αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Ο Διεθνής Οργανισμός δεν είναι τέλειος. Αλλά έχει προσφέρει πολλά και εξακολουθεί να το πράττει. Δεν χρειάζεται να τον διαλύσουμε. Δε μπορεί κανείς να φανταστεί έναν κόσμο δίχως τον ΟΗΕ», ήταν το τελικό συμπέρασμα και από τις δύο ομάδες, που ναι μεν παρουσίασαν διαφορετικές απόψεις, τελικά όμως στο συμπέρασμα τους έδειξαν πως οι απόψεις τους συγκλίνουν.
Η ομάδα των φοιτητών, που «αμφισβήτησαν» την επίδοση του ΟΗΕ, επικεφαλής είχε τον Δρ Μιχάλη Κοντό, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης. Οι φοιτητές τόνισαν πως στην ουσία ο Διεθνής Οργανισμός βασίστηκε στην ισορροπία δυνάμεων και ότι τα πυρηνικά όπλα και όχι ο ΟΗΕ είναι που λειτουργούν ως αποτρεπτικό παράγοντα για μεγαλύτερες διενέξεις. «Η κάθε χώρα ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό της και τίποτε περισσότερο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δε λειτουργεί επαρκώς. Είναι άδικο να αποφασίζουν ή να μπλοκάρουν αποφάσεις οι λίγοι και ισχυροί» υπέδειξαν, παρουσιάζοντας μερικά χτυπητά παραδείγματα όπως αυτό της διένεξης Παλαιστινίων- Ισραήλ και το πρόσφατο ζήτημα της Ιερουσαλήμ.
Η ομάδα που «υπερασπίστηκε» τον ΟΗΕ, είχε επικεφαλής τον Καθηγητή Hubert Faustmann του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης. Στις τοποθετήσεις τους οι φοιτητές επισήμαναν πως «ζούμε σε διεθνές περιβάλλον, ενώ η δουλειά του ΟΗΕ δεν είναι εύκολη υπόθεση». Τόνισαν πως χάρη στον Διεθνή Οργανισμό οι λεγόμενες Μεγάλες Δυνάμεις άρχισαν να συνεργάζονται μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ πολλές διενέξεις, όπως για παράδειγμα αυτή στη Μοζαμβίκη, διευθετήθηκαν. Μίλησαν επίσης για τον σημαντικό ρόλο του ΟΗΕ στο Κυπριακό με την παρουσία των κυανόκρανων στο νησί, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο σημαντικό ρόλο του στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στη διάρκεια της «αντιπαράθεσης» αναφέρθηκαν επίσης η άκαρπη ως τώρα προσπάθεια και άλλων χωρών να ενταχθούν στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πως ο ΟΗΕ αποτελείται από κυρίαρχα κράτη, που στην ουσία αυτά έχουν την ευθύνη λειτουργίας του, η δύναμη του βέτο από τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ τέθηκε και το ερώτημα: «αν όχι ο ΟΗΕ τότε ποιος;»
Εισηγητικές ομιλίες έκαναν ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, ο Δρ Αιμίλιος Σολωμού, Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Δρ Χρίστος Θεοδούλου, Πρόεδρος της UN Association of Cyprus και ο Alex Cutler, Πρόεδρος της IREA.
Tον συντονισμό της πρωτότυπης αυτής εκδήλωσης είχαν ο Δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Elina Stepanyan, Ταμίας της IREA.
Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Λευκωσίας